Mikä erottaa puolueita?

Nykyiset päätökset ja kuntavaalien vaalitulos rakentavat tulevaisuutta, mutta äänestäjän voi olla vaikeaa erottaa puolueiden sanomaa toisistaan.

Kaikki puolueet keskustaa ja kristillisdemokraatteja lukuun ottamatta ovat nostaneet agendalleen päätöksenteon avoimuuden lisäämisen. Vihreät, perussuomalaiset ja piraatit ovat edenneet asiassa pisimmälle ja ehdottavat konkreettisia toimenpiteitä. Asukaslautakunnan mahdollisuuksia korostavat keskusta ja vihreät.

Luonnon arvostuksen tai luonnonsuojelun mainitsevat vihreiden lisäksi kommunistinen puolue ja vasemmistoliitto.  Kristillisdemokraatit kaipaa viihtyisää ja puhdasta elinympäristöä. Pohjaveden suojauksen mainitsevat sosiaalidemokraatit ja vihreät. Sosiaalidemokraatit keskittyy ilmastonmuutokseen ja energiatalouteen, minkä myös vihreät nostavat esiin. Ainoastaan perussuomalaiset sanoo ei luonnolle toteamalla: ”…ei saa ylimitoitetuilla ja perusteettomilla suojelu- ja virkistyskäyttöperusteilla asettaa rajoituksia rakentamiselle, metsänhakkuulle ja muulle maankäytölle.”  Perussuomalaiset myös tukevat maanomistajien oikeutta rakentaa mailleen rajoituksetta ja haluaa, että kunta rahoittaa yksityisteitä. Myös keskusta ja kokoomus mainitsevat hajarakentamisen tarpeen. Keskusta ja perussuomalaiset haluavat yritystontteja haja-asutusalueelle.

Yritystoiminta mainitaan myönteisesti kokoomuksen, kristillisdemokraattien, perussuomalaisten ja vihreiden ohjelmissa. Keskusta ja vihreät kehittäisivät hajautettua energiatuotantoa. Kunnan kilpailutuksen kehittämiseen tulee monia ehdotuksia: vihreät ajavat avoimia hankintaprosesseja ja kestäviä valintoja, sekä esimerkinomaisesti lähiruokaa ja luomua. Perussuomalaiset ovat samoin hakemassa läheltä paikallista tuotantoa ja lähiruokaa, keskusta ottaisi kouluihin lähiruokaa. Sdp lisäisi hankintakriteereihin ilmastokysymykset ja vaatii seuraamaan vaikuttavuutta ulkoisissa kilpailutuksissa. Kokoomus hankkisi ostopalveluita nykyistä enemmän.

Joukkoliikenteen mainitsevat puolueet kristillisdemokraatteja ja piraatteja lukuun ottamatta.

Kulttuurin tai kulttuuriympäristöt mainitsee keskusta, kommunistinen puolue, piraatit, vasemmistoliitto ja vihreät. 

Koulutuksen tai sen laadun nostavat esiin keskusta, kokoomus, kristillisdemokraatit, perussuomalaiset, sosiaalidemokraatit ja vihreät.

Kaikki puolueet ovat lasten ja nuorten asialla, kehittämällä ennaltaehkäisevää työtä. Ikäihmiset ja terveyspalvelut mainitaan muiden paitsi piraattien tavoitteissa.

Turvallisuuden teeman mainitsevat keskusta ja kristillisdemokraatit.

Johtopäätös

Puolueet eroavat toisistaan, toisaalta vaaliohjelmat edustavat vain kapeaa leikkausta puolueiden näkemyksistä ja arvoista. Kaikissa vaaliohjelmissa oli mainittu arvoja, joiden yleistasoisuuden vuoksi puolueita ei pysty erottamaan toisistaan. Käytännön valtuustokokemuksesta voisin avautua toisella kertaa…

Mielenkiintoista kyllä, kaikki puolueet ovat nähneet poliittisessa päätöksenteossa kehittämistarpeen vaikutusväylien lisäämisessä, avoimuudessa ja osallisuudessa. Tässä asiassa vihreät ja perussuomalaiset kulkevat Ylöjärvellä käsi kädessä. Palvelutavoitteissa olemme lähimpänä sosiaalidemokraatteja. Ympäristökysymyksissä vasemmistoliitto kulkee lähimpänä.

Kuinka teksti syntyi?

Näkökulmana tekstissä on yhdeksän puolueen vaaliohjelmat Ylöjärveltä (netistä etsitty 20.10.2012: keskusta, kokoomus, perussuomalaiset, sosiaalidemokraatit, vasemmisto ja vihreät). Koska kaikkia paikallisia ohjelmia ei löytynyt netistä, täydensin valtakunnallisilla vaaliohjelmilla kristillisdemokraattien, piraattien ja kommunistinen puolueen ohjelmat.

Ohjelmat analysoitiin aineistolähtöisellä sisällönanalyysilla ja taulukoitiin samat ilmaisut.

Teksti syntyi puolueellisesti vihreiden lasien kautta tarkastellen, tietäen mitä olemme vihreissä ajaneet (olen vihreä paikallispoliitikko ja puoluevaltuuskunnan jäsen, huomioin vihreät vaalitavoitteet kuntavaaleissa 2012).

Kategoria(t): Avoimuus, Blogi-kirjoitukset, Hyvinvointi, Kulttuuri, Lapset, Pirkanmaa, Vihreät Avainsana(t): , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaus kohteessa Mikä erottaa puolueita?

  1. Minna Sorsa sanoo:

    Vihreät eroaa mielestäni eniten muista puolueista siinä, että harkitsemme kokonaisuuksia ja rakennamme tulevaisuuden yhteiskuntaa huomioiden luonnon ja ihmisen kantokyvyn. Haemme aiheesta kuin aiheesta parhaan mahdollisen tiedon päätöksenteon pohjaksi. Olemme vapaita sidonnaisuuksista. Ympäristökysymykset ovat vahvuutemme. Välitämme ihmisistä ja koko pallosta. Toimintamme on avointa ja haluamme keskustelua.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *