Puoluekokous tahtoo koko Suomen vihreäksi

Puoluekokous valitsi kolme varapuheenjohtajaansa Helsingin ja Uudenmaan ulkopuolelta ensi kertaa puolueen historiassa. Toivon tämän merkitsevän sitä, että puoluekokous haluaa koko Suomen vihreän puolueen, ja voimme unohtaa puheet Helsinkikeskeisyydestä.

Viikonvaihde Espoossa voi historian myötä osoittautua ajankohdaksi, jolloin puolueen ajanlaskussa käännettiin sivua. Kerron miksi mielestäni näin, ja myös esittelen uudet luottamushenkilöt. Valitettavasti Olli-Poika Parviainen (Tamper) ei päässyt puolueen varapuheenjohtajistoon.

Uusi puoluesihteeri Lasse Miettinen (Turku) valittiin suurella äänten enemmistöllä, 200 ääntä. Sallamaari Muhonen (Helsinki) sai 127 ääntä ja Timo Juurikkala (Vantaa) 45 ääntä.

Kokonaisuutena puoluekokouksessa tunnelma oli paras pitkään aikaan, mistä se syntyi?

 

MEISTÄ IHMISISTÄ

– Me Tampereelta kulkijat, eri yhdistysten edustajat kuljimme näppärällä kimppakyydillä (kiitos Tavin toiminnanjohtaja Tarja Virtanen!)

– 28 piirin puoluekokousedustajasta oli paikan päällä 26!

– Lähes 400 vihreää eri puolelta Suomea vain on niin varteenotettava joukkio!

 

POLITIIKASTA

– Puheenjohtaja Ville Niinistön puheenvuorossa hän nimesi vihreät muista puolueista eroavaksi siinä, että annamme äänen hiljaisille, näkymättömille, heikompiosaisille; kyseessä ovat niin hiljaiset metsät, merten mainingit kuin yhteiskunnassa he, jotka jäävät sivuun. Tulkitsin puheenvuoron kannanotoksi mm yhteiskunnallisesti sosiaalipolitiikkaa korostavaksi ja ihmiskeskeiseksi.

– Myös muut kärkipoliitiikkojemme puheenvuorot nostivat esiin uutta kehitystä ja vihreiden vaikuttavuutta.

– Usea piirimme kokousedustaja piti puheenvuoron poliittisen keskustelun aikana tai jätetyistä aloitteista (itse puhuin Soten epäonnistumisesta nykyehdotuksella, ks sivultani)

– Virnun ja Tavin aloite alkoholin tilamyynnin laajentamisesta ja ravintoloiden oikeudesta myydä alkoholia ”ulos” sai myönteisen vastaanoton, ks. esim Ylen uutinen aiheesta.

– Uuden poliittisen ohjelman valmistelu käynnistyi

UUSI AVOIMEMPI JA DEMOKRAATTISEMPI PUOLUEKOKOUS

– Piirimme ja Vinon avaus avoimuudesta, yksilöiden oikeudesta äänestää vapaasti sai laajasti tukea kautta maan ja puoluekokousedustajissa, ks Vinon sitoumussivu.

– Uusi siirtoäänivaalitapa tarkoittaa lyhyesti sitä, että äänestäjän on syytä asettaa kaikki ehdokkaat järjestykseen, sillä jokaisen äänestäjän jokainen valinta vaikuttaa kokonaisuuteen:

Esim puolueen vpj-äänestys (379 ääntä, ei hylättyjä ääniä):

1. kierros: Aalto 65, Bland 47, von Essen 17, Hopsu 27, Ilvessalo 47, Kauppinen 22, Lepistö 6, Mikkonen 125, Parviainen 23

-> Krista Mikkonen (Joensuu) tuli valituksi ja ylitti äänikynnyksen 94.75.

2.-5. kierroksilla poistettiin vähiten ääniä saaneet ja käytettiin heidän 2., 3. ym ääniä.

6. kierroksella valituksi tuli Touko Aalto (Jyväskylä)

7. kierroksella siirrettiin edelleen vähiten ääniä saaneen äänet

8. kierroksella valituksi tuli Anne Bland (Huittinen)

-> Vaalitapa oli huikea, ja erittäin onnistunut, tuntuu siksikin hienolta olla vihreä!

 

VALINNAT

-Piiristämme seuraavan 2-vuotiskauden puoluehallituksen jäsenenä vaikuttaa Heikki Sairanen (Tampere), valtuuskunnan vpj tehtävässä Jaakko Stenhäll (Tampere), valtuuskunnan jäseninä Jaakko Mustakallio (Tampere), Juhana Suoniemi (Tampere) ja varoina Hanna-Kaisa Heilimo (Tampere) ja Mika Taipalus (Orivesi).

Naisjärjestön kautta varajäseniksi valittiin valtuuskuntaan Leena Hulkkonen (Pirkkala) ja Mari Riihikoski (Ylöjärvi). Onnittelut valituille!

Piiristämme oli enemmän miehiä hakijoina niin nyt tässä kuin viime syksynä maakunnallisiin tai seudullisiin luottamustehtäviin. Tässä tarvitaan naisten aktiivisuutta! Jatkossa halutaan niin mies- kuin naisehdokkaita eri pesteihin. Omalta osaltamme valinnoissa noudatettiin täysin piirin kevätkokouksen äänestystulosta. Meillä oli myös oma valintaprosessimme avattu ja lähetetty tiedoksi.

 

Minna Sorsa
Puheenjohtaja, Pirkanmaan vihreä liitto ry

(Kirjoitus julkaistu 27.5. Pirkanmaan vihreä liitto ry sivulla)

Kategoria(t): Blogi-kirjoitukset, Suomi, Vihreät Avainsana(t): , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *