Kuntalain luonnosta ja videointia -15.9.

Aikaisemmassa kokouksessamme lausuimme uuden Kuntalain luonnoksesta ja huomasin tänään, että jokin jäi kaivertamaan. Kok, Sdp ja Kesk olivat sitä mieltä, ettei tulevien kuntavaalien tuloksia tarvitsisi noudattaa vaalien jälkeisissä luottamuspaikkaneuvotteluissa. Toki lakisääteisissä, mutta ei vapaaehtoisissa toimielimissä. Meillähän se tarkoittaa, että Tampereen kaupunkiseudun kuntayhtymän toimielimiin tulisi jatkossa vain suurimpien ryhmien edustus.

Se tarkoittaisi edustuksellisen demokratian kapenemista, enkä missään tapauksessa ole sitä mieltä, etteikö vaalitulosta tulisi noudattaa. Tein siis esityksen, että lausunnossamme korostaisimme vaalituloksen merkitystä jatkossakin. Saa nähdä, kuinka asiassa tulee käymään kunhan lakiluonnos etenee eduskunnassa.

Politiikassa kaikki eivät aina ole samaa mieltä asioista. Esimerkiksi esitin 25.8. kokouksessa, ettei kaupunginjohtajan virkavalintaan nostettaisi nk. suostumusmenettelyä, mutta kukaan ei minua kannattanut tässä esityksessä. Ryhmäni mielestä avoimuutta lisää se, että kaikki hakijat ovat samalla lähtöviivalla.

Tänäänkin hallituksen kokouksessa oli kiinnostavia kysymyksiä, joissa eri ryhmät yksinkertaisesti perustelevat eri tavoin tai saattavat asiasisällön sijaan kiinnittää huomiota prosessiin. Keskustalaiset katsoivat, että kaksi hankintapäätöstä ei olisi mennyt avoimen kilpailun periaattein eteenpäin kaupunginjohtajan pöydältä. Vaikea sanoa juuta tai jaata, sillä me luottamushenkilöt emme nykyisin pääse seuraamaan valmistelevasta foorumista (nk Dynasty) näitä politiikan kysymyksiä.

Oma aloitteeni omaishoidosta ja ikäihmisten kysymyksistä on palautumassa lausunnolta valtuustoon.

Valtuustoaloite omaishoidosta, ikäihmisten kuljetuspalveluista ja tiedonsaannista

Eräs kuntamme haaste piilee todellakin siinä, saavatko eri väestöryhmät tietoa palveluista ja saatavilla olevasta tuesta. Autetaanko ihmisiä riittävästi palvelujen piiriin? -Ei voida olettaa kaikkien myöskään ottaneen nettiä haltuun, joten myös muita asiakaslähtöisiä keinoja tulisi olla tarjolla.

Tänään käsittelimme viranhaltijoiden näkemyksen siitä, ettei valtuuston kokouksia tulisi videoida kustannussyistä ja siksi, että kokouskäytännöt muuttuisivat. Tiedossa on esim Tampereelta, ettei vaikutusta kokouksen kestoon syntynyt videoinnin kautta. Ryhmämme pitää avoimuutta olennaisena julkisen hallinnon kysymyksenä ja ilokseni muukin hallitus kaupunginjohtajaa myöten oli sitä mieltä, että asia on vielä lähetettävä Asukaslautakunnalle, joka on keskeisenä toimielimenä vastuussa kuntalaislähtöisten toimintojen kehittämisestä.

(Kokoukset 25.8.2014 ja 15.9.2014, pöytäkirjat löytyvät kaupungin sivustolta)

 

Kategoria(t): Avoimuus, Kaupunginhallitusblogi 2013-, Ylöjärvi Avainsana(t): , , , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *