Maakuntaa kehitetään tiedolla

Maakuntahallituksen kokousta edeltävät ryhmäkokoukset. Tällä kaudella olen sopinut yhteistyöstä vasemmistoliiton kanssa. Me olemme kaavoituskysymyksissä ja kuntalaisten osallisuuden näkökulmissa erittäin samamielisiä. Yhteistyö Tuula Linnusmäen kanssa on melkeinpä voimaannuttavaa, koska myös koulutuksen ja kulttuurin, kuten soten suuret kokonaisuudet pääsemme käsittelemään yhdessä. Ryhmäkokouksiin on kutsuttu piirihallitusten edustaja sekä maakuntavaltuustoryhmien puheenjohtajat. Paikan päällä on viranhaltijoista Reijo Kahelin.

Lukemista ja perehtymistä on laajasti hyvinkin erilaisiin kokonaisuuksiin.

Elinkeinoelämän kehittäminen on korostunut maakuntahallituksen työssä. Eräänä suurimpana Tampereen kaupunkiseudun hankkeena on käynnistynyt Tampereen, Nokian ja Ylöjärven alueille Cleantech –keskittymän synnyttäminen. Alue- ja yrityskokonaisuus, joka alueensa sisällä esittelisi omia toimintojaan ja uusia innovaatioita olisi railakas tarve tämän hetken ikävien työttömyyslukujen rinnalla. Lue lisää.

Hiukan tylsältä näyttää mielestäni eräänlainen teknologiausko, joka ilmeni myös Pirkanmaan tulevaisuusfoorumissa lokakuussa. Talous yskii. Ikäänkuin vain insinöörivoimin täältä päästäisiin ylöspäin? -Tulisi hakea vielä laajemmin mahdollisuuksia ja uutta niin kansalaisyhteiskunnasta, luovilta aloilta kuin kulttuurista ja palvelualoilta. Eräs haaste on uutta synnyttävän rahoituksen monialaiset rahoituskanavat. Niissäkin riittäisi selkeyttämistä! Ja erikoistumista tarvitsisimme, kirjoitan tästä toiste lisää.

Maakuntakaavatyötä 2040 tehdään todella perusteellisin selvityksin. On hyödyllistä, että valinnat perustuvat tietoon. Eräs näkökulma on ollut vanhojen kylien sijantien paikantaminen. Tästä työstä on hyötyä pitkälle tulevaisuuteen. Sijainnit selvitettiin vanhoista kartoista. Maakunnassa oli 1500-luvulla noin 800 kylää. Lue lisää.

Joukkoliikenteen osalta on käynnistynyt kartoitus liityntäpysäköinnistä. Lue lisää.

Niin kunnat kuin maakunta lausuivat syksyn kuluessa Kuntalaista ja uudesta Sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämisen laista. Maakunnan lausunnossa oli hienosti tartuttu Kuntalain uudistuksessa siihen, että kaikissa toimielimissä tulisi jatkossakin noudattaa Kuntavaalien tulosta. Lakiluonnoksessa esitettiin, että vapaaehtoisissa toiminnoissa kunta pystyisi nimeämään toimielimiin kenet vain. Tampereen kaupunkiseudulla se tarkoittaisi kaiken seudullisen poliittisen toiminnan ohjaamista ainoastaan suuremmille puolueille. Tämä linjaus ei todellakaan palvelisi demokratiaa!

Sotelain luonnoksen useat keskustelut ovat avartaneet omaa näkemystäni siitä, että asiakkaan ja kuntalaisen on saatava asiantuntevinta apua mahdollisimman tasapuolisesti eri alueilla. Siksi kannatan itse maakunnan kokoista tuotannon aluetta. Lakiluonnoksessa kirjoittaisin uusiksi, tai selkeyttäisin sitä, että laajempi alue voisi tilata vaikkapa nykyiseltä Pirkkalalta terveyspalvelut. En tahtoisi hävittää toimivia lähipalveluja. Tämä tulee tarkoittamaan suuria muutoksia, mutta onko muita keinoja selviytyä tulevaisuuden henkilöstövajeesta ja osaamisen ylläpidosta? Olen huolissani lähipalveluista, nykylakiluonnos ei jättäisi kunnille riittävästi kannusteita, sillä jatkossakin kunnat vastaisivat hyvinvoinnista alueellaan. Pitäisi kannustaa ennaltaehkäisyyn ja pyrkiä välttämään kaikkinaisia kärjistyksiä, esimerkiksi lastenhuollon osalta. Maakunnan sote-lausunto löytyy täältä. Ja oma äskettäinen sote-kirjoitukseni täältä.

Syyskuun tilastojen mukaan maakunnassa on lähes 10% enemmän työttömiä kuin vuosi sitten (Pirkanmaan työ- ja elinkeinotoimisto, 9/2014). Tilaston mukaan 34010 ihmistä on vailla työtä. Samaan aikaan on avoimia työpaikkoja maakunnassa 3297, näistä vajaa kolmannes on palvelu- ja myyntityöntekijöitä. Pitkäaikaistyöttömiä on 10962 henkilöä. Surullista! Toimenpiteitä tarvitaan! Nyt myös korkeakoulutettuja on huomattavan paljon työttöminä, ja tarvitaan täsmäapuja!

Kategoria(t): Asiaa, Maakuntahallitusblogi 2013-, Palvelurakenteet, Pirkanmaa Avainsana(t): , , , , , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *