Vihreä Pirkanmaa 2015

Vihreät Pirkanmaan liitossa, Maakunnan tiedotuslehden kirjoitus 12/2014:

Työttömyys on noussut Pirkanmaalla selvästi yli maan keskiarvon. Teollisuuden rakennemuutos ei ole ollut meille suopea. Muuttoliikkeen jatkuessa sekä maakuntaan että maakuntamme reuna-alueilta keskuskaupunkiseudulle, tulevaisuuden haasteet kasvavat.

Tarvitsemme uutta työtä ja uusia ajatuksia työpaikkojen luomiseksi. Aika entinen suurine yksikköineen ei enää palaa, ja vihreiden mielestä vastaus piilee paikallisuuden lisäksi verkostoissa ja liikkuvissa palveluissa. Verkostot voivat toimia esimerkiksi palveluiden, uusiutuvan energiantuotannon ja biotalouden, ympäristömatkailun tai vaikkapa tuotekehittelyn parissa. Ihanteellinen verkosto yhdistää eri toimialueita toisiinsa ja luo uutta yrittäjyyttä.

Mitä maakunta voi tehdä helpottaakseen verkostojen ja siten uuden työn syntymistä? Maakuntakaavan tulee vihreiden mielestä olla mahdollistava ja strategian asukaslähtöinen.

Pirkanmaan yliopistoilla ja muulla koulutussektorilla on olemassaolevia kansainvälisiä yhteyksiä, joita on hyödynnettävä poikkialaisen EU -rahoituksen saamiseksi maakuntaan. Oppilaitokset ovat maakuntamme merkittävä voimavara verkostojen luomisessa. Osaava henkilöstö kasvattaa uusia tulevaisuuden kykyjä. Meidän täytyy jatkossakin tarjota laadukasta koulutusta.

Voimme taata riittävät virkistysmahdollisuudet ja luonnon monimuotoisuuden, kuten luonnonsuojelualueet ja kansallispuistot. Voimme tarjota puhdasta luontoa lisäämällä luonnontilaisia metsäalueita, jättämällä suot kaivamatta, purkamalla patoja ja panostamalla uusiutuvien energiamuotojen ja biotalouden verkostoihin.

Voimme huolehtia hyvistä liikenneyhteyksistä ja laadukkaasta asumisesta, kuten lähijunien kehittämisestä ja kaavoittamisesta niiden seisakkeiden lähelle sekä keskuskaupungin tiivistämisestä ja tehokkaan joukkoliikenneratkaisun luomisesta, kulttuuriarvoja ja vanhaa unohtamatta.

Maakunnassamme tarvitaan hankintaosaamisen vahvaa kehittämistä. Keskiöön tulee nostaa hinnan lisäksi paikallisten toimijoiden mahdollisuus menestyä. Hankintoja on tehtävä pienemmissä erissä ja kriteeristöt tulee uudistaa korostamalla vähähiilisyyttä, eettisyyttä ja kestävyyttä. Ja miksei esteettisyyttäkin, sillä prosenttitaide luo kulttuurielämään säihkettä.

Erityisenä painopisteenä tulevalle vuodelle tulee nostaa ympäristömatkailu. Seitseminen ja Näsijärvireitti tarvitsevat panostuksia, jotta niiden elinkeinomahdollisuudet kasvavat. Tarvitsemme parempia nettisovelluksia, markkinointia ja parempia julkisia liikenneyhteyksiä luontokohteiden äärelle ja majoituskohteisiin. Ympäristömatkailu kasvavana trendinä tuo hyvää piristystä maakuntamme elinkeinoelämälle ja työllisyydelle. Siihen panostaminen on selvä viesti siitä, että Pirkanmaa ajattelee ympäristövastuullisesti. Ympäristömatkailu palvelee koko maakunnan tavoitteita.

Juhana Suoniemi, Vihreän maakuntavaltuustoryhmän puheenjohtaja

Minna Sorsa, Vihreä maakuntahallituksen jäsen

 

Kategoria(t): Luonto, Maakuntahallitusblogi 2013-, Pirkanmaa, Vierailija, Vihreät Avainsana(t): , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *