Ääni korvesta: ”Asukkaiden osallisuus”

Julkaistu Vihreä Lanka -lehdessä lokakuussa 2015

Ylöjärven vihreät täytti syksyllä 20 vuotta. Olen vaikuttanut valtuutettuna lähes 11 vuotta. Tällä hetkellä toimin vihreänä Ylöjärven kaupunginhallituksessa ja Pirkanmaan liiton maakuntahallituksessa. Olen onnellinen vihreä toimija, kun kaiken kukkuraksi kansallisella tasolla puolueemme kannatus 12.7% ilahduttaa!

Joskus vaikeana hetkenä politiikassa on kannattelevaa muistaa, että vihreän politiikan ytimenä on yksilön vapaus ajatella omalla tavallaan. Kannamme nykyisillä päätöksillä vastuuta tulevaisuudesta.

Katsoessani kulunutta kymmentä vuotta havaitsin, että me vihreät olemme Ylöjärvellä toteuttaneet kuin mantrana viime kevään eduskuntavaalien ohjelmaa paikallisella tasolla.

Olemme päätöksissämme lähiympäristön puolella, esimerkiksi emme halua mahdollista tulevaisuuden ratalinjausta arvokasta harju-aluetta pilkkomaan. Puhumme koulujen suunnittelussa lähimetsien puolesta. Suhtaudumme kriittisesti pohjavesialueen rakentamiseen.

Mielestäni vihreässä ajattelussa yhteiskunta pitää huolta ja kantaa vastuuta tavalla, joka myös antaa ihmiselle mahdollisuuden toteuttaa itseään. Yksilöllä itsellään on oltava vastuuta, sitä ei voi ottaa häneltä pois.

Tulevaisuuden kunta näyttää hauraalta, jos lähidemokratia viedään pois. Uusi aika olisi korostaa asukkaiden osallistumisen mahdollisuuksia. Tässä meillä puolueena riittää töitä!

Selvennän lisää. Avoimuus päätöksenteossa ja vuoropuhelun lisääminen mahdollistavat osallisuuden, joka on mielenterveyden ja hyvinvoinnin osatekijä. Päätöksenteossa tulee päästä varhain mukaan vaikuttamaan ja tulee kehittää kansalaisten osallistumisen mahdollisuuksia lisääviä keinoja. Tarvitsemme ennen kaikkea dialogisia välineitä, joiden avulla lähiyhteisön tietoa voidaan saada päätöksenteon ytimeen, jottei päätöksenteko muuttuisi kasvottomaksi.

 

Minna Sorsa on vihreä kuntavaikuttaja Pirkanmaalta.

Kategoria(t): Avoimuus, Mielenterveys, Vihreät, Ylöjärvi Avainsana(t): , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *