Metsäsuhde

Minulla on metsäsuhde, joka rakentui varhaislapsuuden lähimetsien seikkailuista poluilla, kuusimetsissä, hiekkakuopissa ja järvimaisemissa. Luontoon mentiin eläytymään ja rakentamaan leikkejä.

Aikuisena pääsin tutustumaan ympäristökasvatuksen raameihin. Huomasin, etteivät kaikki ihmiset hahmota maailmaa kuten minä.

Metsä on minulle arvokas kokemuskenttänä ja esteettisenä maisemana. Toiselle ihmiselle se toimii työskentelyn tantereena ja elinkeinon lähteenä, jolloin metsä käsitetään osana taloutta. Kolmannelle erilaiset metsät tarjoavat kiinnostavan biologisen maailman tutkimuskentän ja neljännelle metsä jaotellaan erilaiseen arvoon sen monimuotoisuuden mukaan. Metsän monikäyttöisyyttä riittää: marjastusta, sienestystä, lintubongausta, lääkinnällisten kasvien keruuta…

Oma lähestymistapani on lähinnä toiminnallista luonnon kokemistapaa, jossa luonnossa liikkumalla pääsee osalliseksi luonnon maisemasta ja kauneudesta, ihminen voimaantuu metsässä.

Sangen pian Ylöjärvelle muutettuani harjujakso polkuineen, mäkineen, ja lähellä olevat Pikku-Ahvenistojärven ja Julkujärven maastot tulivat tutuiksi. Raskaan tai pitkän työpäivän päätteeksi harva asia virkistää yhtä paljon kuin piipahdus lähimetsään. Kaikki asiat asettuvat mielessäni rauhallisiin uomiin.

Jotkut kuuntelevat luonnon ääniä, tuttua huminaa, havinaa tai lintujen sirkutusta. Aina ei muista, että tämäkään ei ole itsestäänselvyys.

Luontosuhde voi saada kokemaan jonkinlaista yhteyttä ja jatkuvuutta.  Luonto voi saada aikaiseksi tunteen merkityksestä elämässä ja maailmassa –ihminen on yhtä arvokas kuin luonto ja lähimetsä.

Ihminen näkee ja havaitsee sellaista, mikä liittyy hänen kokemusmaailmaansa, ja olen usein pohtinut, onko olemassa ihmisiä, joilla ei ole metsäsuhdetta? Asia on noussut mieleeni muun muassa siksi, että metsiin jätetään uskomattoman paljon paperiroskaa, metallia ja lasia. Ihan kuin kodin olohuoneen keskelle olisi dumpattu tavaraa.

Ympäristökasvatuksen oppien mukaan tarkastelemme ympäristöä ja luontoa yleensä itsemme ulkopuolisena kohteena, mutta emme tiedosta tarkastelutapaamme. Kohdistaessamme luontoon omia käsityksiämme, luonto näyttäytyy sellaisena kuin sitä tarkastelemme:  ”Metsä vastaa kuin sinne huutaa”.

Ovatko metsä ja luonto enemmän kuin ihmisen elämismaailman kohteita? Ainakin taitelijalle metsä voi kertoa muotoineen, viivoineen ja värisävyineen, valon ja varjon vaihteluineen paljon suurempaa tarinaa. Ikimetsän ystävien mukaan tulisi ylläpitää alueita, joissa ihminen ei käy. Mielestäni ihminen ei olemassaolollaan voi metsää loukata. Toiminnallaan kylläkin.

Metsällä on arvoa. Luonnon monimuotoisuuden arvo ja maisemien virkistysarvo ovat mittaamattomia, tosin niitä pyrittiin määrällistämään selvityksessä ”Pirkanmaan ekosysteemipalvelut”.  Suosittelen teosta, joka kiinnostavasti kuvaa Pirkanmaan lähi- ja luontoretkeilyn arvoksi reilu 10 miljoonaa euroa vuosittain. Maakunnallisen mustikkasadon arvo on yli 11, hyönteispölytyksen 4 ja puuta kasvaa 190 miljoonalla eurolla vuosittain. Ihmisten kokemuksia on vaikea arvottaa rahallisesti, ekosysteemien ja luonnon monimuotoisuuden taloudellista arvottamista perustellaan sillä, että taloudellisen arvon avulla voidaan yksiselitteisesti osoittaa luonnon resurssien rajallisuus ja ympäristön tilan heikkenemisestä koituvat yhteiskunnalliset, rahalliset ja ei-rahalliset kustannukset, joita ympäristöä muokattaessa ei aina tiedosteta.

Ylöjärven laajan harjujakson siivoustalkoot järjestetään 26. toukokuuta 2016. Ylöjärvi-Seura koordinoi tapahtumaa. Lähtisitkö talkoilemaan?

Tänä vuonna varsinaiset lavat tulevat Ylöjärven vesitornille ja Pikku-Ahvenistolle. Joku pienempi keräysastia tulee Lamminpään majalle. Traktori-peräkärry noutaa kaikki virallisen ulkoilureitin varteen jätetyt säkit aina Puuvuorelle asti. Topintuvalla säkit kerätään koulun viereisen kentän reunaan ja Puuvuorella parkkipaikan reunaan.

Mukana tapahtumaa tukemassa ovat vuonna 2016: Plastiroll, Hiking Travel Hit ja Pirjon Pakari. Yhteistyössä ovat mukana Ylöjärven kaupunki, Ylöjärven seurakunta, Ylöjärven luonto, Ylöjärven omakotiyhdistys ja Vuorentaustan omakotiyhdistys.

Ilmoittautumiset: Liisa Tyllilä, luontonoita@gmail.com, 0400-636057.

Liity Facebook –tapahtumaan.

 

Julkaistu Ylöjärven Uutisissa toukokuussa 2016.

Kategoria(t): Hyvinvointi, Luonto, Ylöjärvi Avainsana(t): , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *