Monitoimijaympäristöjen luominen ja valinnanvapauslaki

Maakuntakaava on taputeltu prosessiin ja kävimme lainsäädännön muutosten vuoksi tässä lisäkuulemiskierroksen. Asioita oli runsaasti myös aikana jälkeen maakuntakaavaprosessin.

Maakuntaohjelman osallistumis- ja arviointisuunnitelma hyväksyttiin, Pirkanmaan edunvalvontatavoitteet hallituksen puolivälitarkasteluun hyväksyttiin.
Suurin vääntö oli tässä kokouksessa valinnanvapauskokeiluun liittyvän lainsäädännön vastaus, jonka oli hyväksynyt yksimielisesti 6.3. Pirkanmaan nk Esivalmistelun hallitus. Nyt eräät hallituspuolueisiin kuuluvat ryhmät halusivat muutoksia paperiin ja kävimme pitkän periaatteellisen keskustelun prosesseista. Laitan tähän otteen tekstistä, joka on myös saatavilla kokousasiakirjoissa:

IMG_4553

Lopputulemana minä ja vasemmistoliiton Tuula Linnusmäki äänestimme pöydällejättöä vastaan, siis kannatimme pohjaa. Hämmennystä aiheuttaa kahden toimivan elimen rinnakkainen tapa tehdä asiassa päätöksiä/ vastata.
Valinnanvapauslainsäädännön osalta olisi ollut suotavaa, että meillä maakuntahallituksen jäsenillä ja esivalmistelun hallituksella olisi ollut aiheesta yhteinen seminaari, kun pyyntö on tullut 27.1.
Nyt maakuntahallitus käsittelee valinnanvapauslainsäädäntöön liittyvän vastauksen ylimääräisessä kokouksessaan 27.3., jolloin ryhmät voivat jättää esityksiä ja pohja saattaa vielä muuttua.

Kuulimme Pirkanmaan ympäristöohjelman valmistelutilanteesta. Sitä on valmistellut asiantuntijaryhmä. Huhtikuun neljäs päivä on tulossa avoin tilaisuus aiheesta.

Saimme käsiimme raportin Pirkanmaan liikenteen tulevaisuudesta, jossa digitalisaatio oli luonteva ja ajankohtainen sisältö.
Kiinnostavaa on se, ettei välttämättä toimia yhden sektorin lähtökohdista, vaan hyötyä on monitoimijuudesta.
Kehitys syntyy nimenomaan verkostoissa, jotka ymmärtävät teknologiset prosessit, erilaiset energiaratkaisut, ajan ja löytävät toimivat yhteistyöverkostot. Innovaatiot ovat käytäntöä ja tulisi huomioida monet kilpailevat teknologiat, joiden menestyksestä ei tällä hetkellä ole tietoa.

IMG_4545
Keskustelussa pohdin itse liikkumista pyöräteitse kaupunkiseudulla, esimerkiksi meillä Ylöjärven Viljakkalassa tarvitaan pyörätie turvaamaan koulumatkoja. Miksei pyöräteiden kehittymistä katsottaisi samalla alueelliseksi matkailun kehittämisen hankkeeksi? Monitoimijajärjestelmässä on vielä opittavaa.

IMG_4546

Lähde: http://pirkanmaajulkaisu.ktweb.fi/ktwebbin/ktproxy2.dll?doctype=3&docid=69009&version=0

/Pirkanmaan liitto/ Kokoukset – esityslistat /Maakuntahallitus

Kategoria(t): Blogi-kirjoitukset, Maakuntahallitusblogi 2013-, Palvelurakenteet, Pirkanmaa Avainsana(t): , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *