Maakuntia vaaditaan liikkumaan, vaikkeivät lakipykälät ole selvillä

Pirkanmaalla maakunnan hallinnon, terveydenhuollon ja sosiaalipalveluiden uudistusta kannattelee Esivalmistelun hallitus. Meillä on Projektia eteenpäin viemässä osaavat virkamiehet ja eri aihealueiden asiantuntijat.

Kun tavoitteena on toteuttaa Suomen kiinnostavin uudistus, ollaan lähellä kliimaksia sikäli, että tulevana keskiviikkona 10.5. eduskunta käy Valinnanvapauden lakiesityksestä keskustelua, ja kuitenkin jo ennen tätä kansallisesti on ohjeistettu maakuntia hakeutumaan Valinnanvapauden pilotteihin, jotka kustannetaan täysimääräisesti.

Maakunnan riski on merkittävä ottaen huomioon, että kokeiluun osallistuvat toiminnot on kaikki yhtiöitettävä ja maakunnasta tulee kokeilun piiriin saada 80% asukkaista. Nykyisillä tiedoilla kokeiluun lähteminen tarkoittaisi peruuttamattomasti valinnanvapauslainsäädännön toteutumiseen uskomista ja valmiutta ottaa riski.

Toteutuvatko tutkijoiden heikoiksi arvioimat uudistukset tällaisenaan vai eivät? Pystytäänkö valuvikoja vielä korjaamaan?

Kannattaako heikkoon uudistukseen lähteä, jos se samalla kustantaa nykyistä enemmän? 

Touko Aalto ehdotti 4.4.2017 uudistuksen toteuttamisen kriteereiksi kolme kohtaa, eli uudistuksen alkuperäiset tavoitteet:

  1. terveys- ja hyvinvointierojen kaventaminen
  2. kustannusten kasvun hillitseminen ja
  3. saumattomien hoitoketjujen turvaaminen

Aallon mukaan Sote-palveluiden markkinallistaminen uhkaa näitä kaikkia tavoitteita: -”Tämä ei ole opposition pelottelua. Tämä on hallituksen oman vaikutusarvion keskeinen viesti, jonka myös sosiaali- ja terveyspolitiikan professorit ovat nostaneet esiin. …Ongelma ei ole valinnanvapaus itsessään. Se toimii hyvänä renkinä ja julkisen sektorin täydentäjänä. Rengistä ollaan kuitenkin tekemässä isäntää viemällä markkinamalli äärimmäisyyksiin ja toteuttamalla se kertarysäyksellä. Se ei ratkaise ongelmia, vaan rikkoo toimivia rakenteita ja luo uusia ongelmia.”

Huomenna maanantaina 8.5. Pirkanmaalla uudistusta kannatteleva Esivalmistelun hallitus ottaa osaltaan kantaa, lähteäkö kokeiluun. Lähtökohtaisesti kokeilukulttuuri on mielestäni mainiota, mutta kannattaako kokeilla suohon ajamista, kun tiellä pysyminen onnistuu selkeillä pelisäännöillä?

Arvioin, että maakunnilla on nyt käytössään liian vähän pelimerkkejä. Uudistusta ei tulisi kiirehtiä.

Käsittääkseni virkamiesjohdolla on sama kanta.

Touko Aallon puhe 4.4.2017: https://www.vihreat.fi/artikkeli/2017/04/ryhmapuheenvuoro-sote-valikysymyskeskustelussa-44

Pykälä valinnanvapauskokeilusta Esivalmistelun hallituksessa Pirkanmaalla 8.5.2017: http://pirkanmaajulkaisu.ktweb.fi/ktwebbin/ktproxy2.dll?doctype=3&docid=71463

 

Kategoria(t): Blogi-kirjoitukset, Hyvinvointi, Maakuntahallitusblogi 2013-, Palvelurakenteet, Pirkanmaa, Suomi, Vihreät. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *