Ylöjärven uusi ilme kaipaa kuntalaisen ääntä

Ylöjärvellä ollaan valmistelemassa koko ydinkeskustan muuttamista ja uudelleen rakentamista. Ylöjärven muuttaminen niin radikaalisti vaatisi mielestäni kuulemaan enemmän kuntalaisten ääntä. Muutoksia perustellaan viisaasti tiivistämisen tarpeella ja tulevaisuudessa saamme Ylöjärvelle toimivat juna- tai ratikkayhteydet.

Ylöjärven ydinkeskustan visioissa keskusta on korkea ja tiivis. Tulisi muistaa, että tiivistää voi myös matalasti. Tulisi muistaa, että vanhojen omakotialueiden tulisi säilyä idyllisinä kuten nykyisinkin, purkamiseen ei pidä mennä. Asuinalueiden viihtyvyydessä tarvitaan viherkaistoja.

Olemme tämän ja edellisen valtuustokauden aikana rakentaneet suorastaan käsittämättömän paljon: uuden kaupungintalon, olemme laajentaneet terveyskeskusta ja urheilutaloa, uusi koulutuskeskuskin nousee. Koululaiset ja päivähoitoikäiset ovat myös saaneet uusia tai uusittuja tiloja. Rakentamisen viestinä lienee tahto oman kunnan säilymisestä.

Vanhoissa rakennuksissa riittäisi kunnostettavaa, ja niihin tulisikin sijoittaa paljon enemmän niin omaisuuden säilyttämisen kuin kulttuurimme huomioimisen näkökulmista.

Kasvu on ollut todella nopeaa. Olemmeko ehtineet mukaan? Kaupungille on virrannut uusia työntekijöitä ja suurin osa varmasti taistelee työajan ja työtehtävien runsauden välillä. Erityisen tärkeää olisi oikea henkilöstömitoitus peruspalveluissa, joihin lasken neuvolat, päivähoidon ja koulut. Ryhmäkokojen tulisi olla riittävän pieniä. Lapsiperheiden ja vanhusten kotipalveluihin tulisi riittää henkilöstöä sopivasti. Laitoksissakin pitäisi olla aikaa kuulla niiden asukkaita.

Kunnassamme tulisi huomioida kuntalaiset, enkä laske vahvaa viranhaltijajohtoista kuntaamme kovinkaan lähidemokratiaa tai avoimuutta vaalivaksi. Tässä on todella paljon kehitettävää, sillä valtuutetuilla tulisi olla nykyistä enemmän sananvaltaa. Yhteistyötä valmistelevan tahon kanssa tulisi lisätä.

Kunnassamme luonto ja maisema ovat voimavarojamme, mutta emme ehkä suunnittelutasolla pysty vielä riittävästi näitä vahvuuksia näkemään. Kuntamme voisi olla vieläkin viihtyisämpi esimerkiksi mikäli arvioitaisiin kevyiden väylien riittävyyttä ja tasapuolisuutta kunnan eri osissa.

Kun kehittämistä on tehty niin paljon, tulee vääjäämättä mieleen, että kaikki maksaa. Riittävätkö talouden hartiat? Mielestäni jo tehdyt investointipäätökset ovat kunnan velkaantumisen taustalla, ja tilanteessa olisikin nyt löydettävä tulevaisuuden rakennuspalikoita.

Siellä näkisin hyvinvointimme perustana ylöjärveläisyyden kehittämisen, ihmisten väliset suhteet ja yhdessä tekemisen. Nämä näyttävät toimivan loistavasti eri kylänosissa ja niiden äänivaltaa tulisi korostaa. Tietyn alueen päätöksissä tulisi kuulla kyseisen alueen asukkaita. Kuuleminen tarkoittaa myös vaikuttamisen mahdollisuutta.

Avoimessa kunnassamme on edelleen kehittämistä, sillä olisi tärkeää tietää myös, minkälaisia sidonnaisuuksia päättäjillämme on yrityselämään ja muihin vaikutusvaltaisiin sektoreihin.

Mitä pitäisi siis tehdä? -Tärkeintä olisi kuntalaisten vaikuttamisen mahdollisuuksien ja avoimuuden lisääminen Ylöjärvellä.

Minna Sorsa

Kaupunginvaltuutettu, Vihr.

Teksti julkaistu 8.8.2012 Aamulehden mielipidesivulla ja Ylöjärven Uutisissa (Otsikolla ”Mitä Ylöjärvellä pitäisi tehdä?”)

 

Kategoria(t): Avoimuus, Hyvinvointi, Kulttuuri, Kuunteleminen, Luonto, Mielipidekirjoitukset, Pirkanmaa, Vihreät, Ylöjärvi Avainsana(t): , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

2 vastausta kohteessa Ylöjärven uusi ilme kaipaa kuntalaisen ääntä

 1. v.koivisto sanoo:

  Mitä sinä tekisit seuraavaksi
  ________________________________________
  Olen 1941 tammikuussa syntynyt poika ,Tällöin oli kaikki kunnossa 7 kuukautta myöhemmin
  Äitini nosti minut leivin-uunin päälle lämpöiseen ja meni lypsämään lehmiä,(isä oli sodassa)
  Äiti,kun tuli lypsyltä,minä olinkin pudonnut leivin-uunin päältä lattialle,sillä seurauksella,että
  Vasen Lonka oli mennyt niin sanotusti (Paskaksi) Rikki.
  Minua ei koskaan viety sairaalaan! ,kun vanhenin niin myöskin onnuin josta naapurin setä huomautti,kun olin hänellä töissä ajamassa hevos-haravakonetta 7 vuotiaana.
  Kovat kivut Lonkassa alkoi,kun olin 16 vuotias.
  Tästä lähtien on ollut lonkkani kipeä joka vuorokausi milloin vähemmän,milloin enemmän.
  Vuonna 1982 olin tampereella Hatanpään sairaalassa kuvauksissa lonkastani ja lääkäri totesi,että sille ei voi tehdä mitään,kun lonkaluuta ei ole yhtään jäljellä vaan kaikki on rikki,
  toisin sanoen sinne ei saada kiinni teko-niveltä.
  Lääkäri määräsi minut välittömästi siras-eläkkeelle.

  Pian täytän 72 vuotta ja nyt vasemman jalan lonka on niin kipeä,että en voi liikkua juuri ollenkaan ja oikeaa puoltakin on ruvennut kovasti särkemään.(tuntuu,että vasen jalka on melkein irti).
  Pyysin koti-hoidontukea,että jos kävis siivooja ja kaupassa kävis joku ja vielä,että laittas pyykkikoneesta pyykit kuivumaan maksan kyllä kulut.
  EI mitään apua !!! Mitähän tässä tilanteessa tekisi Pääministeri Katainen ja moni muu.
  Olis hyvä saada tähän heiltä hyvä ja selvä vastaus,joka heti tilanteeni korjaisi.
  Isäni ja Äitini korjas aikoinaan Suomea,että meitillä olisi hyvä olla,nyt 70 vuotta myöhemmin
  tuntuu,että käydäänkin vain paperi sotaa kysymys vastaus kysymys vastaus kirjeitse,mutta ei
  säryt lopu eikä kukaan käy kaupassa,eikä kukaan käy edes kysymässä,että kuinkas täällä voidaan.
  Asun yksin.
  Tarvitsisin välittömästi edes vähän apua ollakseni Suomen kansalainen,enkä laittaa loppujakin
  rahojani en Reikkaan,Espanjaan,Italiaan enkä minnekään muuallekkaan vaan antaisin niitä
  Eurojani Suomen kansalaiselle,joka minua kävisi nyt auttamassa.

  • MinnaSorsa sanoo:

   Ymmärsin, että tarvitset apua tai jonkinlaista tukea. Pitäisikö uudestaan hakeutua kunnan apua hakemaan? Etsiä ja kysyä oikeasta paikasta?
   Suomalaiset kokevat voivansa maksaa enemmän veroja, kunhan palvelut pelaavat. Auttamisessa on paljon kehittämistä, sen tarinasi osoittaa.
   Aina auttaa myös, jos omaa ystäviä tai sukulaisia. Heiltä voi pyytää apua. Miksei myös naapurilta?
   Kaikkea hyvää ja osoitithan taitoa, kun netissäkin olet!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *